Aum i Ganeša

Dodatak na prethodni članak, za one koje zanima hinduizam.

GANEŠA

Ganeša ili Ganapati je hinduističko božanstvo sa ljuaumdskim telom iglavom slona. Vrlo je popularan i poštovan. U Indiji njegov lik ukrašava
zidove hramova, prodavnica i domova, vrlo često se postavlja na ulaz ili prag. Najčešće je prikazan kako sedi, ali se prikazuje i kako stoji ili igra. Veruje se da uklanja prepreke i zle uticaje.

Zovu ga Vignašvara ili Vignaharta – Bog rušilac prepreka.
Zaštitnik je umetnosti i nauke, intelekta i mudrosti, obrazovanja, znanja i bogatstva.
Nerođen, pojavio se iz zvuka prvobitnog sloga AUM.

ZAŠTO SLON?

Po hinduističkom shvatanju, sve
jesri-ganesa-3 božansko, ganesa_by_myfuckinggod-d62guhwbožansko je prisutno u svakom
živom biću. Zbog toga se poštuju i životinje. Slon je inteligentna, snažna i mirna životinja. Smatra se da ima svest o sebi, dobro pamti, žali za pripadnicima svoje zajednice, ima neku vrstu pogrebnih rituala. Iako je jedna od najjačih životinja, slon je vegetarijanac. Slon ima mudrost i znanje. Prepreke ga ne mogu zaustaviti. On ih ne zaobilazi, već ih uklanja ispred sebe i ide napred kuda je naumio.

Zato slon simbolički predstavlja sposobnost prevazilazenja svih prepreka.

IKONOGRAFIJA 

Ganeša ima veliku glavu jer misli, velike uši jer sluša, oči su mu male jer je koncentrisan, usta skrivena jer malo priča. Jedna kljova mu nedostaje, a ponekad je možemo vidjeti u jednoj od njegove četiri ruke. Po predanju, ona je slomljena kada je ubio demona Ganu. Druga priča spominje da je sam slomio kljovu da bi odlomljenim delom napisao Mahabharatu. Jedna kljova označava usmerenost. U drugoj ruci nosi malu sekiru koja, prema nekim navodima iz spisa, služi za presecanje “iluzornih i lažnih učenja”. Donja desna ruka dlanom okrenuta napred  stoji u položaju koji predstavlja neustrašivost i ohrabrivanje. Na dlanu ove ruke često je predstavljen slog AUM. Ova ruka daje blagoslov i štiti posvećene na duhovnom putu. U jednoj ruci Ganeša nosi štap, poput onog koji se koristi za treniranje slonova. Štap označava buđenje. On predstavlja pravilan trening i duhovnu disciplinu. Buđenje oslobađa veliku energiju koja se mora kontrolisati da ne bi dovela do haosa. Zato Ganeša ponekad nosi i omču koja služi za obuzdavanje divljih životinja, koja predstavlja obuzdavanje strasti i želja koje proizlaze iz požude. Često je prikazan i kako drži posudu sa slatkišima – izobilje života. Ponekad ova posuda stoji na podu. Debeljuškasti stomak označava zaštitu, ujedno on može da svari sve dobre i loše stvari koje život donosi. Ganeša ima i svog miša. Miš simbolizuje želje, koje moraju biti pod kontrolom. Takođe, miš može da pregrize ono što nas vezuje za prolazna uživanja i tako nam pomogne da dođemo do višeg znanja.

SIMBOLIKA Ganeša bez određenih osobina, bez forme, simboliše univerzalnu svest. Ganeša je energija koja je izvor i uzrok postojanja univerzuma. Iz te energije stvoreno je sve i u njoj može sve i da se rastvori. On je viša svest koja prožima sve i stvara poredak u univerzumu. Zbog toga je ovaj bog prvobitna manifestacija mističnog AUM-a.
SIMBOLIKA
Ganeša bez određenih osobina, bez forme, simboliše univerzalnu svest. Ganeša je energija koja je izvor i uzrok postojanja univerzuma. Iz te energije stvoreno je sve i u njoj može sve i da se rastvori. On je viša svest koja prožima sve i stvara poredak u univerzumu. Zbog toga je ovaj bog prvobitna manifestacija mističnog AUM-a.

One thought on “Aum i Ganeša

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s